Sladké dřevo známe v podobě pendreků nebo bonbónů obalených různobarevnou cukrovou polevou. Umíte si vyrobit pravý domácí pendrek? A víte na co pomáhá?
Cukroví i léky se vyrábějí z extraktu kořene lékořice, což je poměrně jednoduchý proces snadno zvládnutelný i v domácích podmínkách. Také si snadno vyrobíme léčivý odvar na různé záněty, mast na kožní problémy i tinkturu.
Lékořice je vytrvalá rostlina, kvete v červnu a v červenci modrými až bledě fialovými květy a plodem je lusk se třemi až čtyřmi semeny. Léčivé látky obsahuje kořen, který bývá dlouhý až jeden a půl metru.
Sbírá se na podzim z více než tři roky starých rostlin (čím starší rostliny, tím je výtažek účinnější). Kořeny pečlivě omyjeme, vydrhneme kartáčkem a osušíme. Pak je sušíme v pokojové teplotě.
Elixír života a lásky
Dobře usušený kořen je žlutý a má výraznou vůni i chuť. Pozor ale na semena lékořice, jsou jedovatá – obsahují toxický kanavanin. Hlavní složka lékořice je sladký Glycyrrhizin, který dokáže účinně léčit poškozené jaterní buňky při hepatitidě C a cirhóze jater.
Také stimuluje tvorbu hormonů a ovlivňuje zánětlivé reakce. Lékořice je odpradávna považovaná za elixír života.
Užívá se zejména při těchto chorobách: nachlazení, rýma, kašel, bolesti v krku , záněty dýchacích cest, astma, hepatitida, problémy s trávením, záněty střev, žaludeční a dvanáctníkové vředy. Posiluje a zlepšuje paměť, imunitu a kvalitu pokožky.
Používala se též jako afrodisiakum. Lékořici, ani pendrek, neužívejte dlouhodobě. Nadměrné nebo dlouhodobé užívání výtažků z lékořice může způsobit hypertenzi, otoky, problémy s ledvinami a s kardiovaskulárním systémem.
Domácí pendrek
Co budete potřebovat? Kořen lékořice z podzimní sklizně a horkou vodu. Kořen lékořice rozkrájejte na drobnější kousky, ty pak pečlivě rozmačkejte, a pomocí mlýnku je umelte.
Rozemletím kořene lékořice získáte potřebný výtažek, dejte ho do měděného kotlíku, přidejte horkou vodu a pomalu vařte, dokud nezhoustne. Horká voda se přidává z toho důvodu, aby nebyl pendrek moc sladký. Jakmile bude výtažek hustý, přilijte ho do menších nádob dřív, než zhoustne.