Pečený čokoládový cheesecake s ořechovým korpusem a zdobený čerstvými jahodami je nadpozemským zážitkem.
Suroviny
Na korpus – 200 g kvalitní hořké čokolády – 1 lžička instantní kávy – 85 g másla – 4 velká vejce – 1 lžička vanilkového extraktu – 40 g nasekaných lískových ořechů – 40 g třtinového cukru – pečicí papír
Na náplň – 140 g kvalitní hořké čokolády – 450 g mascarpone – 2 vejce – 100 g pískového cukru – 4 lžíce tučného tvarohu – 2 lžíce holandského kakaa – maliny na ozdobu
Postup
1. Na korpus rozpusťte rozlámanou čokoládu, máslo a kávu ve vodní lázni. Dobře promíchejte a nechte vychladnout. Vmíchejte žloutky a vanilkový extrakt. Bílky vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Pak je opatrně vmíchejte do čokoládové směsi.
Nakonec vmíchejte nasekané ořechy. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem a dejte péct do trouby při 160 °C asi na 10 minut
2. Na náplň rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Mascarpone vyšlehejte s cukrem a kakaem. Pak přidejte tvaroh a vanilkový extrakt. Přidávejte jedno vejce po druhém a šlehejte na nízké otáčky. Nakonec vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte.
3. Náplň nalijte na předpečený korpus a dejte péct ještě na zhruba 30 minut. Upečený dort nechte vychladnout a pak dejte zatuhnout na alespoň 4 hodiny do lednice.
4. Před podáváním dort ozdobte čerstvými malinami.