Suroviny: 70 g smetany ke šlehání 100 g másla 2 lžíce přírodního cukru (med atp.) 200 g 70 % čokolády 2 lžíce whisky 4 lžíce kakaa holandského typu
Postup: Smetanu, máslo a cukr zahřejme za stálého míchání v rendlíku, až se cukr a máslo rozpustí.
Odstavíme, nalámeme do směsi čokoládu a mícháme dohladka. Pokud se čokoláda nerozpoustí, postavíme rendlík do horké vodní lázně, ale čokoláda by se neměla vařit.
Vmícháme whisky, zakryjeme potravinářskou fólií, necháme zchladnout a uložíme do lednice ztuhnout, ideálně do druhého dne.
Do hlubokého talíře vsypeme kakao. Pomocí dvou lžiček odkrajujeme ze ztuhlé hmoty malé kousky a tvarujeme z nich kuličky. Nemačkáme je příliš, začnou se roztékat.
Obalíme je v kakau a vkládáme do papírových košíčků TIP: Lanýže chutnají skvěle i v nealkoholickém provedení, můžeme je zakápnout třeba zázvorovým sirupem, nebo do rozehřáté směsi nadrobno nasekat chilli papričku či nastrouhat zázvor.