Suroviny:
Těsto:
120 g Hery
1 vaječný žloutek
180 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
Náplň:
3 dl smetany ke šlehání
100 g tmavé čokolády
60 g cukru
pomerančová kůra
chilli koření
3 vaječné žloutky
několik chilli papriček na ozdobu
Postup:
Smícháme všechny suroviny s výjimkou žloutku, ve velké míse. Pak vmícháme žloutek a rukama vypracujeme těsto. Na moukou poprášeném povrchu rozválíme těsto na 3 – 4 mm tenkou placku o šíři vaší formy na dort.
Těsto vložíme do formy, okraje umačkáme prsty a vložíme do trouby předehřáté na 180 ° C a upečeme.
Na mírném ohni rozpustíme žloutky, cukr a šlehačku. Mícháme, dokud krém nezhoustne, ale zůstane hladký. Za stálého míchání sundáme z tepla. Přimícháme čokoládu nalámanou na kousky, chilli a pomerančovou kůrou. Vylijeme teplý krém na těsto a dáme do lednice ztuhnout.
1 větší forma na dort
středně náročné
do 60 min
TIP:
Můžeme ozdobit šlehačkou, jahody, nebo dokonce chilli papričkami.
Vyzkoušejte chilli džem
Do food procesru vložíme 10 červených papriček (ne kapie), 1 menší zázvor, 1 paličku česneku a vše najemno posekáme. Pokud nemáme food procesor, všechno nakrájíme najemno.
Přemístíme do hrnce se širokým dnem, přidáme 500 g cukru a 2 plechovky rajčat (400g). Pomalu vaříme přibližně hodinu a půl do zhoustnutí. Průběžně mícháme, aby se džem nepřipálil. Okořeníme, přidáme nať a podáváme.