Suroviny:
300 g hladké mouky
30 g másla
1 žloutek
špetka soli
120 ml mléka
1/2 kostky droždí
1 lžíce cukru
Na náplň:
80 g hořké čokolády
80 g másla
120 g cukru
2 lžíce kakaa
1 lžička skořice
Postup:
Mléko nalijte do rendlíku a lehce zahřejte, mělo by být vlažné. Přidejte do něho lžíci cukru a rozdrobené droždí, promíchejte a nechte 5 minut odstát. Do mísy prosejte mouku, přilijte rozpuštěné máslo, žloutek a špetku soli.
Směs promíchejte vařečkou, přilijte kvásek a hněťte, dokud nevznikne vláčné těsto. To zasypejte moukou, zakryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Mezitím si připravte náplň.
V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte cukr, skořici a kakao a zahřívejte. Jakmile se cukr rozpustí, přimíchejte nalámanou čokoládu. Náplň nechte vychladnout. Z vykynutého těsta vyválejte obdélník a potřete ho čokoládovou náplní.
Vzniklý váleček uprostřed rozkrojte a upleťte z něho cop. Ten přesuňte do chlebové formy vymazané máslem a nechte ho ještě asi 15 minut odpočinout.
Poté ho vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Před nakrojením nechte babku vychladnout.
Tip!
Ještě horkou babku můžete potřít medem smíchaným s rumem.
Tahle babka je prostě pecka! Zkoušela jsem ji upéct minulý týden a zmizla z plechu během chvilky. Doporučuju všem!
Já tu čokoládovou babku udělala k večeři a všichni byli nadšení. Trochu jsem ještě přidala zázvor do náplně, a bylo to parádní!
Hele, nikdy sem babku nedělala, ale tohle vypadá fakt dobře. Možná to zkusim, i když nejsem bůhvíjakej kuchařek.
Zní to naprosto lahodně! Čokoládová babka je skvělý dezert na víkendové pečení. Už se nemůžu dočkat, až to vyzkouším doma.