Čočka patří mezi nejchutnější luštěniny a salát z ní je výbornou volbou pro dobrou a zdravou večeři. Před samotným vařením ji ale nezapomeneme nechat přes noc namočenou ve vodě. Tím se zbaví všech nestravitelných látek.
Ingredience: 400 g uvařené červené čočky, 1 červená cibule, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 10 cherry rajčat, 2 hrsti rukoly
Zálivka: sklenice olivového oleje, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce citronové šťávy
Postup: Čočku si předem přes noc namočíme, před samotným vařením scedíme a poté nakonec uvaříme.
Necháme ji na klidném míste alespoň půl hodiny vychladnout. Smícháme ji s najemno nakrájenou červenou cibulí a nakrájenými paprikami, přidáme k ní ještě nakrájená rajčátka.
Zálivku připravíme smícháním všech surovin, tedy olivového oleje, plnotučné hořčice a citronové šťávy.
Čočkovou směs promícháme s takto připravenou zálivkou a nakonec zlehka vmícháme rukolu. Případně můžeme přidat i jinou bylinku z naší zahrádky. A můžeme servírovat.
Hodí se k tomu například celozrnná bageta nebo opečený do zlatova toustový chleba, ale čočkový salát bude jistě chutnat i samotný.