Suroviny na 6 porcí:
● 450 g čočky
● 4 snítky tymiánu
● 1 palice česneku
● 1 bob. list
● sůl
● pepř
● 1 l zel. či drůbežího vývaru
● 1 malý svazek hladkolisté petrželky
● 6 lžic červeného vinného octa
● 6 lžic extra panenského olivového oleje
Postup:
Do velkého hrnce vsypeme čočku, všechny bylinky, bobkový list, česnek, sůl a pepř, přilijeme litr vody a vývar podle své volby a přivedeme k varu. Částečně přiklopíme a vaříme čočku doměkka. Trvá to zhruba půl hodiny. Vyjmeme česnek a vymačkáme stroužky ze slupek zpátky do hrnce.
Vyndáme bobkový list (můžeme ho uschovat na ozdobu) a tymiánové stonky. Potom vmícháme nasekanou hladkolistou petrželku a podle chuti dosolíme a opepříme. Podáváme zakápnuté octem a olivovým olejem. Ať si je každý doleje do polévky podle svojí chuti.