Ať už ji máte raději se smetanou, nebo jemně kyselou, ze silného domácího vývaru bude jedinečná.
Ingredience: 250 g čočky, 1 mrkev, kousek celeru, 2 stroužky česneku, 300 g brambory, 1 cibule, 1 bobkový list, olej nebo máslo, 40 g hladké mouky, 1 lžíce papriky, sůl a pepř, zeleninový vývar, 2 paprikové klobásy, petrželka na dozdobení
Postup: Čočku properte, dejte do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidejte bobkový list, zalijte vývarem a dejte vařit.
Asi po čtvrthodině přidejte pokrájené brambory a vše vařte doměkka. Mezitím na trošce oleje nechte zesklovatět cibuli, zaprašte ji moukou a paprikou a krátce orestujte, zalijte vývarem, přidejte k čočce a povařte s nastrouhaným česnekem. Ochuťte.
Nakrájenou klobásu opečte a polévku jí nakonec ozdobte