Suroviny:
200 g hnědé čočky
4 mrkve
150 g sýru feta
2 lžíce olivového oleje
1 lžička medu
1 lžička mletého římského kmínu
1 stroužek česneku
1 lžíce citronové šťávy
sůl
pepř
hrst petržele
Postup:
Mrkev oloupejte a nakrájejte na menší, podlouhlé kousky. Ty rozložte do pekáčku vyloženého pečicím papírem, posypejte je mletým kmínem, lehce zakápněte medem a osolte. Vložte je do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi 20 minut.
Čočku, kterou jste namočila přes noc ve studené vodě, přiveďte k varu a vařte ji asi 20 minut. Měla by zůstat spíše tvrdší, ne rozvařená.
Mezitím si připravte zálivku. Olivový olej smíchejte s citronovou šťávou, prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Pokud chcete, můžete přidat i špetku drceného chilli.
Uvařenou čočku přeceďte a rozdělte ji do talířů, na ni naskládejte pečenou mrkev, přidejte rozdrobený feta sýr a nakonec vše zakápněte připraveným dresinkem.
Tento pokrm můžete jíst teplý nebo si ho připravit předem a podávat ho jako studený salát.
Tip!
Místo čočky použijte konzervovanou cizrnu.
Tohle bych si mohla zkusit udělat! Ráda se inspiruji novými recepty, a díky za tip s cizrnou, určitě vyzkouším.
To zní úplně skvěle! Miluju kombinaci čočky a pečené mrkve. Navíc feta sýr je moje oblíbená přísada do salátů.