Sebemírnější zima je pořád zima. A tělo potřebuje zahřát. Jinak trpí ledviny i močový měchýř. Nejen teplé oblečení je pak řešení. Organismus vám poděkuje, když ho zahřejete.
Když si dáte dvě tři teplá (ne ohřívaná) jídla denně, budete odolnější vůči chladu, ochráníte ledviny a posílíte imunitu. K zahřátí vám pomůže i některé koření. Jaké to je a s čím ještě vám pomůže?
Chilli
Chilli koření obsahuje kapsaicin, který povzbuzuje krevní oběh a prohřívá. Dá se přidávat do polévek a různých pokrmů. Kapsaicin z chilli papriček obsahují také prohřívající masti nebo náplasti na unavené svaly a bolavé klouby.
Kurkuma
Zlatavé koření působí jako antioxidant, detoxikuje organismus a mírní bolesti. Podporuje krevní oběh, zabraňuje krevním sraženinám, pomáhá uvolnit stres. Přidat ji můžete skoro kamkoli od polévek přes omáčky až po nápoje.
Vanilka
Jemné aromatické a sladké koření mírní únavu, posiluje srdce a celý organismus. Tělo prohřeje, dodá mu energii a podporuje imunitu. Přidává se do pečiva, dezertů apod. Troškou vanilky si můžete vylepšit i čaj.
Zázvor
Zázvor je vynikající koření na zimu. Je prevencí proti nachlazení či chřipce. Působí jako antioxidant, zahřívá a prokrvuje, detoxikuje, podporuje trávení a pomáhá snižovat hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi.
Dá se pít jako čaj, přidávat do jídel nebo do koupelí či jako prohřívací obklad na ztuhlé svaly.
Skořice
Voňavé koření pomáhá proti chladu, zlepšuje krevní oběh, má protizánětlivé vlastnosti. Podporuje metabolismus, skořicové zábaly se využívají i při hubnutí. Skořice se přidává do čaje, kávy či pečiva.
Její vůně v aromalampě nebo v podobě vonné svíčky vás zklidní a pomůže i k lepšímu usínání.
Pepř
Černý a bílý pepř celkově urychlují náš metabolismus a prohřívají tělo. Přidat můžete pepř i do čaje, kde zahřívá, ale také pomáhá uvolnit ucpaný nos. A když si nasypete trochu mletého pepře do ponožek, udržíte i během mrazivých dní nohy v teple.
Hřebíček
Hřebíček prokrvuje končetiny a dezinfikuje sliznice, zlepšuje látkovou výměnu a má protizánětlivé vlastnosti. Také posiluje imunitu. Přidává se do pečiva, perníčků, svařeného vína, punče, při vaření rýže a obilovin. Žvýkání hřebíčku či hřebíčkový olej mírní bolest zubů.