Přestože dnu si většinou spojujeme se středověkem, i dnes jí trpí spousta lidí. Moderní způsob života jí totiž nahrává.
Jedná se o docela častý zdravotní problém, který obtěžuje nejen bolestmi a otoky kloubů. Dobrá zpráva však je, že se nejedná o trápení bez možnosti řešení. Dnes totiž víme, co dělat a jak se stravovat, aby se projevy dny snížily.

Moc dobrého škodí
Dna je nemoc velmi nepříjemná. Je způsobena krystalky kyseliny močové, které se ukládají v kloubech, šlachách a ledvinách.
Nemoc se projevuje bolavými a zarudlými klouby a záchvaty bolesti, která nejčastěji začíná v palci u nohy a postupně může přecházet i dále do nohou. Záchvaty většinou přicházejí ve vlnách a odeznívají až po několika dnech.
Ke spouštěčům choroby patří obezita, nedostatek pohybu a špatná strava, tedy nadměrná konzumace alkoholu, masa, uzenin, ale i třeba čokolády. Tedy potravin, které si dříve mohli dovolit jen ti nejbohatší.
Jídlo jako lék
Dnes se k přejídání nezdravým jídlem dostane spousta lidí, proto je dna celkem rozšířená. Pokud už se někdo k této nemoci projí, neobejde se bez omezení v jídelníčku.
Naštěstí existují i potraviny, které riziko dny snižují. Jsou to především některé druhy ovoce – třešně, borůvky a další bobule, banány nebo hrušky. Vhodné jsou i celozrnné výrobky, napříkad rýže, ovesné vločky a celozrnný chléb.
Vsaďte na bylinky
Ke snížení množství kyseliny močové přispějí i čaje z bylinek, jako je řebříček, pampeliška, kopřiva, lopuch či pýr. V lékárně jistě seženete i různé bylinkové směsi. Pitný režim je velmi důležitý, protože napomáhá vyplavování škodlivin z těla.