Co kraj, to trochu jiné ingredience. Ale pokaždé je to bramborák.
Suroviny na 4 porce: 1 kg brambor, sůl, 150 g sýra Gruyere (i ementál), 0,3 l smetany či šlehačky, čerstvě drcený černý pepř, 2–3 stroužky česneku, 2 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného), 1 lžíce másla
Příprava:
Oloupeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Předehřejeme troubu na 150 °C a dobře vymastíme hluboký pekáč. Pokládáme plátky brambor tak, aby se překrývaly, osolíme a opepříme. Každou vrstvu posypeme strouhaným sýrem.
Na pánev vlijeme smetanu a spolu s plátky česneku a snítkami tymiánu přivedeme k varu. Poté vezmeme tymián a polijeme smetanou brambory. Vrchní vrstvu lze dozdobit sýrem a trochou másla a na hodinu a půl dáme péct, dokud se nevytvoří křupavá kůrka. Servírujeme horké jako hlavní jídlo i jako bohatší přílohu.