Klasický bramborák známe všichni, ale co takhle si ho naservírovat s brusinkovou zavařeninou a česnekovým dipem?
Ingredience:
500 g brambor
100 g hladké mouky
4 stroužky česneku
100 ml mléka
1 lžíce sušené majoránky
2 vejce
sůl a pepř
tuk na smažení
Na dip:
3 stroužky česneku
200 g zakysané smetany
1 lžička citronové šťávy
sůl a pepř
Postup:
Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Nechte je 10 minut odstát a vykapanou vodu slijte.
Zalijte je vlažným mlékem, přidejte prolisovaný česnek, majoránku, mouku, obě vejce a podle chuti také sůl a pepř.
Pořádně směs promíchejte, a pokud je příliš řídká, přidejte ještě trochu mouky.
Ve vyšší pánvi si rozehřejte rostlinný olej nebo sádlo a naběračkou si naberte těsto. Rozetřete ho na pánev tak, aby placka byla silná přibližně půl centimetru. Jakmile je spodní část osmažená dozlatova, bramborovou placku obraťte.
Všechny bramboráky nechte po osmažení okapat na talíři, nejlépe je prokládejte ubrouskem, aby nasákl přebytečnou mastnotu.
Nyní si do misky prolisujte stroužky česneku, přidejte balení zakysané smetany a dip dochuťte čerstvě vymačkanou citronovou nebo limetovou šťávou. Opět promíchejte, aby se chutě spojily dohromady.
Dip dochuťte pepřem. Se solí opatrně. Nesmíme totiž zapomenout na to, že česnek je sám o sobě dostatečně slaný.
Bramboráky servírujeme na talíř přelité brusinkovou marmeládou a s mističkou, do níž dáme česnekový dip.
Případně můžete bramboráky rovnou servírovat ozdobené lžičkou brusinek a lžičkou česnekového dipu. Máte-li doma čerstvou bylinku, například řeřichu, použijte ji na dozdobení.
Náš tip pro lepší chuť
Chcete si cmundu ozvlášťnit ještě víc? Přidejte do bramborového těsta trochu nastrouhaného muškátového oříšku, který bramborák zjemní a dodá mu velmi netradiční a lahodnou chuť. Ale nepřežeňte to, čtvrt čajové lžičky bohatě postačí.