Suroviny:
2 hrnky suché cizrny
1,5 l zeleninového vývaru
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 lžičky mletého římského kmínu
hrst koriandru
sůl
pepř
Postup:
Cizrnu nechte přes noc namočenou ve studené vodě. Druhý den vodu slijte a cizrnu uvařte v zeleninovém vývaru doměkka. Přeceďte ji a nechte zcela vychladnout.
Poté k ní přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, římský kmín, nasekaný koriandr, sůl a pepř. Vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou směs.
Tu zabalte do potravinářské fólie a nechte ji asi 2 hodiny odpočinout v lednici. Navlhčenýma rukama z ní tvarujte malé kuličky a skládejte je na plech potřený olivovým olejem.
Vložte je do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 min dozlatova. Během pečení kuličky několikrát obraťte. Falafel podávejte s jogurtovým dipem.
Tip!
Místo cizrny můžete použít fazole nebo hrách.