Zázračná kurkuma, neboli indický šafrán, je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Svůj původ má v jižní Asii a jejím největším vývozcem je v současnosti Indie. V kuchyni ji můžete používat čerstvou i sušenou.
Zařaďte kurkumu do svého jídelníčku Čerstvou, oloupanou a nakrájenou, nebo sekanou či strouhanou kurkumu přidávejte do nakládané zeleniny a pikantních chuťovek.
Sušená kurkuma nadrcená jako prášek se používá jako součást kari koření zároveň s kajenským pepřem, kmínem, koriandrem a pískavicí. Bylo totiž zjištěno, že její léčivé účinky se znásobí ve společnosti dalšího koření.
Protože má silné barvící účinky, používá se také k přírodnímu dobarvování sýrů, omáček a rýže.
Se vzrůstající oblibou kurkumy u nás roste povědomí i o jejích téměř zázračných léčivých účincích. Je výrazně protizánětlivá, protože potlačuje srážlivost krevních destiček a tím tlumí proces zánětlivých faktorů.
Pomáhá při artritidě i onemocnění jater Rovněž stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách, čímž přímo podporuje léčivé procesy.
Rovněž pomáhá při obnově poškozených jaterních funkcí, při artritidě, onemocněních srdce a jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny. Bylo zjištěno, že kurkuma dokáže potlačit časný vývoj rakovinných buněk a může i zastavit rozšiřování onemocnění.
Chrání pleť před akné a jinými neduhy V Indii se kurkuma odedávna používá i v kosmetice. Ženy a dívky si tam oplachují tvář ve vodě s kurkumou, protože barvivo v ní obsažené zanechává na jejich pleti zlatavou zář a chrání ji před akné a jinými kožními neduhy.
Ať si kvůli svému zdraví a kráse koupíte nějaký preparát z kurkumy v lékárně, rozhodně nebudete litovat..