Sladko-kyselý chlebíček z kysané smetany je vděčným dezertem nejen na víkend.
Příprava: 90 minut
Náročnost: **
Cena za porci: 14 Kč
Suroviny na 10 porcí
Na těsto
– 250 g krupicového cukru
– nastrouhaná kůra ze 3 citronů
– 280 g hladké mouky
– 100 g mletých mandlí
– 1 lžička prášku do pečiva
– ½ lžičky jedlé sody
– 180 g másla
– 130 ml citronové šťávy
– 3 vejce
– 1 lžička vanilkového extraktu
– 150 g zakysané smetany
Na polevu
– 15 ml citronové šťávy
– 100 g moučkového cukru
Postup
1. Smíchejte cukr a citronovou kůru. Přimíchejte mouku, mandle, prášek do pečiva a jedlou sodu.
2. Zvlášť smíchejte rozpuštěné máslo, citronovou šťávu, vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Prošlehejte metlou a vmíchejte suché suroviny.
3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte při 180 ºC asi 70 minut.
4. Suroviny na polevu smíchejte a polijte lehce vychladlý chlebíček.