Suroviny:
160 g másla
250 g cukru
3–4 vejce
500 g tvarohu
špetka soli
200 g dětské krupičky
1 lžička sody nebo 2 lžičky prášku do pečiva
kůra a šťáva z půlky citronu
máslo a hrubá mouka na vymazání formy
moučkový cukr na ozdobu
Postup:
Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny. V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové pěně.
Do krupičky nasypte prášek do pečiva nebo sodu, promíchejte je spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky.
Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte necelou hodinu. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem.
Citrony patří mezi skvělé pomocníky v dochucování těsta. Bábovka je díky citronové šťávě méně sladká, má svěží chuť a sametovou strukturu.
Tak tohle musím zkusit! Vždyčký mám problém, že mi bábovka přijde příliš sladká, ale s tím citronem to bude určitě lepší. Jen doufam, že mi to vyjde, pečení neni moc moje parketa. 😀
Musím říct, že jsem vyzkoušela už spoustu receptů na citronovou bábovku, ale tenhle vypadá opravdu zajímavě. Zejména použití tvarohu mě zaujalo. Už se těším, až ho vyzkouším o víkendu. Díky za inspiraci!