Bábovka s vůní ovoce vždy zaujme. Citron dodá osvěžující chuť a bábovka není tak sladká, jak by se na první pohled mohla zdát.
Ingredience:
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
3 vejce
120 ml oleje
80 g cukru
1 vanilkový cukr
80 g čekankového sirupu
šťáva z 1 citronu
kůra z 1 citronu
50 ml mléka
30 ml sójového mléka
1 kypřicí prášek do pečiva
Na polevu:
50 g moučkového cukru
1 lžíce horké vody
Postup:
Troubu si předehřejte na přibližně 180 °C. Formu na bábovku si důkladně vymažte trochou másla a vysypte polohrubou moukou.
V míse pomocí elektrického šlehače nejprve vyšlehejte vejce s oběma druhy cukru a sirupem a následně zašlehávejte olej.
V menší míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a se strouhanou kůrou.
Obě směsi spojte a přilijte sójové mléko a citronovou šťávu. Dle potřeby těsta přidejte ještě mléko.
Těsto vlijte do formy a dejte péct na cca 45 minut. Ke konci zkontrolujte klasicky pomocí špejle.
Bábovku před vyklopením přikryjte vlhkou utěrkou a zhruba po 5 minutách ji vyklopte opatrně na mřížku. Zde ji nechte zcela vychladnout.
Mezitím si připravte polevu. V mističce smíchejte moučkový cukr s horkou vodou a postupně přidávejte citronovou šťávu tak, aby vznikla tekutá, hladká poleva.
Polevou přelijte vychladlou bábovku a dozdobte nastrouhanou kůrou z citronu.
Příprava: 90 min
Cena: 60 Kč