Suroviny:
200 g hladké mouky
4 vejce
250 ml mléka
rozinky
vlašské ořechy
2 lžíce vanilkového cukru
2 lžíce másla
100 g nakrájených jablek
moučkový cukr na posypání
Jak na to?
Pečlivě oddělte žloutky od bílků. V míse důkladně utřete žloutky s cukrem a solí, přidejte mléko, mouku a ušlehejte. Vzniklou směs nechte chvíli odpočinout.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do připravené žloutkové směsi.
V pánvi rozpusťte máslo, vlijte připravené těsto, zasypte rozinkami a pod pokličkou pomalu pečte. Výška těsta v pánvi by měla být 2–3 cm.
Když je těsto z jedné strany hotové, otočte je a nechte dojít. Upečenou placku natrhejte na menší kousky, vyjměte z pánve a nechte stranou.
Do pánve vložte zbytek másla a nechte ho rozpustit. K máslu přidejte cukr a nechte zkaramelizovat.
Přidejte na kousky nakrájené jablko, ořechy a promíchejte.
Na závěr ještě do pánve vraťte na kousky natrhané těsto a naposledy vše promíchejte.
Tenhle pokrm tolik miloval císař František Josef, že po něm získal svůj název. O tom, jak vznikl, se vypráví mnoho legend, třeba že omylem, když se císařovně nepovedlo obrátit palačinku. Původně v něm byly jen rozinky namočené v rumu a podával se s džemem. Ale tenhle s jablky je také báječný.