Ačkoli jaro ještě úplně nepropuklo, s očistou je dobré začít co nejdřív. Není to nic složitého a ohromně vám to pomůže.
Tělo se snáze čistí při ubývajícím Měsíci, to znamená po úplňku. A ten je zrovna toto úterý, což je ideální příležitost nastartovat jarní detoxikační kúru.
Odlehčený jídelníček i půst
V zimě máme tendenci konzumovat vydatnější jídla, tím pádem je teď naše tělo poněkud „zanesené“. Projevuje se to mimo jiné i tzv. jarní únavou – cítíme se vyčerpaní, zíváme od rána do večera, do ničeho se nám nechce a máme náladu pod psa. Proto je prospěšné dopřát tělu něco jiného a pořádně ho pročistit.
Zaprvé to chce odlehčit jídelníček. Zahrňte do něj pár dávek zeleniny a ovoce navíc a dopřejte si častěji kvašené potraviny. Pokud se vám to zdá málo, můžete zkusit jarní půst.
Poděkují vám za něj především střeva, ale i další orgány, které se při něm zregenerují a pročistí.
Ovšem s půstem opatrně, není vhodný vždy a pro každého. Příznivě působí půst přerušovaný, kdy nejíte například jen jeden den v týdnu. Pokud chcete hladovět déle, poraďte se nejdříve s lékařem.
Co nabízí příroda
S detoxikací pomohou bylinky, zejména ty, které právě začínají rašit. Příroda zařídila, že nám je nabízí v pravý čas. Královnou očistných kúr je samozřejmě kopřiva, odvar z ní pomůže organismus odvodnit a podpoří přirozenou imunitu.
Skvělé jsou také pampelišky a podběl. Úplně nejlepší bude, když se na bylinky vypravíte sami do přírody. I samotný pohyb venku pomáhá rozhýbat svaly i vnitřnosti, čerstvý vzduch prospívá plicím a pohled do probouzející se zelené přírody očím i psychice.
Jak tedy na to?
Hlavním smyslem jarní očisty je pročistit detoxikační orgány v těle – játra, střeva a ledviny. Není to žádná nárazová dieta, ale pozvolný proces, během kterého se tělo pročistí a zbaví škodlivých látek. Pro játra je skvělý ostropestřec mariánský.
Můžete si z něj připravit čaj nebo ho konzumovat formou doplňku stravy ve formě kapslí, olejů či kapek. Játra i žlučník ocení pampeliškový čaj nebo šťávu z červené řepy. A celému tělu prospěje kopřivový čaj.
Ideálně z mladých kopřiv, ale stejně tak můžete využít i sušené. Dejte v tomto období přednost spíše rostlinné stravě, omezte moučné výrobky a maso.
Nezapomínejte na zdravé tuky v podobě nenasycených mastných kyselin – ořechy, lněné semínko nebo rovnou rybí olej.
Jídlo si zpestřete různými výhonky a klíčky. Výborná je například řeřicha, která vám ze semínek vyroste rychle i na vlhké vatě a zpestří různé saláty, polévky a další jídla.
Zároveň nezapomínejte dodržovat pitný režim, voda pomůže z těla odplavit spoustu odpadních látek.
Kopřivová kúra
Natrhejte si každý den trs čerstvých, mladých rostlin. Opláchněte je, listy i nať posekejte na menší kousky, vložte je do nějaké nádoby, zalijte studenou vodou a nechte přes noc louhovat. Ráno výluh přeceďte přes velmi jemné pláténko. 2 dl nápoje pijte 3–4krát denně po dobu sedmi dní.
Dobré rady
• Mladé čerstvé výhonky kopřiv si také můžete přidávat do salátů i nádivek.
• Naslouchejte svému tělu, pokud pociťujete únavu, dopřejte si bez okolků tolik potřebný odpočinek.