Suroviny:
280 g hladké mouky + na poprášení
165 g studeného másla na kousky
500 g malých cibulí
2 velká vejce
250 ml smetany na šlehání
150 g čedaru
sůl a pepř
Postup:
Mouku, 140 g másla a ¼ lžičky soli zpracujeme na drobenku. Vlijeme 8 lžic studené vody a uhněme těsto. Vytvarujeme z něj kouli a dáme na 30 minut chladit. Na lehce pomoučněné ploše vyválíme z těsta kruh o něco větší než 25cm koláčová forma. Na válečku ho přeneseme do formy a zatlačíme k okrajům, aby vznikla ,miska‘.
20 minut chladíme. Troubu zahřejeme na 200 °C. V rendlíku na zbylém másle 20 minut za občasného promíchání na středním plameni zahříváme cibuli, až zkaramelizuje. Stáhneme z ohně.
Dno těsta lehce popícheme vidličkou, vyložíme pečicím papírem a zatížíme fazolemi.
Pečeme 20 minut, sejmeme papír i fazole a pokračujeme v pečení dokud těsto nezezlátne. V míse prošleháme vejce, přidáme smetanu, cibuli, polovinu sýra, osolíme, opepříme. Náplň naneseme na těsto, posypeme zbytkem sýra a pečeme 20–25 minut.
Koláč je upečený, když nůž zapíchnutý do středu vyjde čistý. Necháme ve formě zchladnout..