Suroviny:
2 kg červené cibule
10 lžic třtinového cukru
8 snítek tymiánu
1 lžička himálajské soli
1 lžička pepře
5 stroužků česneku
300 ml portského vína
80 ml červeného vinného octa
5 lžic olivového oleje
Postup:
Cibuli nakrájejte na kolečka o šířce asi 5 mm. Do hrnce nalijte olivový olej, vložte cibuli a osmažte ze všech stran (bude to trvat asi 15 minut).
Cibuli zasypte cukrem, přidejte koření a nechte zkaramelizovat. Pečlivě míchejte, aby se vám čatní nepřipálilo. Opékejte dalších 15 minut, až vše krásně zhoustne a ztmavne.
Nakonec přilijte portské víno, vinný ocet a vařte na mírném ohni dalších 20–30 minut. Cibule by měla zůstat vždy na skus a neměla by se úplně rozvařit.
Ještě horkou cibuládu nalijte do čistých a vyvařených skleniček, otočte víčky dolů a nechte úplně vychladnout.
Takto připravená cibuláda vydrží asi 2 měsíce. Kdybyste ji chtěli uchovat déle, je lepší ji zavařit, ale je tak dobrá, že ji stejně brzo sníte. A k čemu se hodí?
Můžete ji přidat k sýrům, namazat na čerstvý domácí chléb, vylepší hamburgery nebo ji dejte k jakémukoli pečenému masu. Až ochutnáte, jistě vymyslíte další možnosti.