Suroviny:
1 celý králík nebo 5 králičích stehen 1 snítka čerstvého tymiánu 3 lžíce rostlinného oleje 2 lžíce másla 3 cibule 150 ml suchého bílého vína 300 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru 200 ml 33% smetany ke šlehání 2 lžíce hladké mouky 1 citron 2–3 lžíce dijonské hořčice 1 lžíce kapar sůl pepř špetka cukru krupice citronová šťáva Na žampiony:
250 g žampionů 2 lžíce másla 1 lžíce rostlinného oleje sůl a pepř šťáva z ½ citronu 1 snítka čerstvého tymiánu
Postup: Králíka naporcujeme, osolíme, opepříme, mírně pocukrujeme, posypeme tymiánem a marinujeme přes noc v lednici.
Pokud nemáme čas, tak rovnou v ohnivzdorném hrnci rozehřejeme olej, králíka opečeme a vyjmeme z hrnce. Troubu vyhřejeme na 170 °C. Do hrnce dáme máslo a začneme na něm restovat cibulku, dokud nezesklovatí, pak přisypeme mouku a vše krátce restujeme.
Králíka vrátíme do hrnce, přilijeme víno a počkáme, až se odpaří alkohol. Poté přilijeme trochu vývaru. Hrnec zaklopíme a dáme do trouby. Dusíme až 2 hodiny. V průběhu dušení podle potřeby přilijeme vývar.
Maso dáme stranou, do základu dáme hořčici a vše rozmixujeme. Omáčku zjemníme smetanou, přidáme nasekané kapary a citronovou šťávu. Větší žampiony přepůlíme, menší necháme vcelku. V pánvi rozehřejeme máslo a olej.
Žampiony restujeme, dokud nezačnou chytat barvu a měknout. Poté je osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a ještě chvíli restujeme..