Klasikou české kuchyně je samozřejmě zelí, ať kysané, nebo klasické. Připravte si tradiční zelňáky netradičním způsobem.
Suroviny:
250 g sádla (a sádlo na vymazání plechu)
5OO g hladké mouky
500 g kysaného (či klasického) zelí
sůl, pepř
150 g uzené parenice
kmín
mletá sladká paprika
Postup:
Do mísy si nasypejte mouku. Čerstvé zelí si nakrouhejte najemno a vyždímejte z něj vodu. Nebo použijte zelí kysané. Smíchejte mouku se zelím a přidejte sádlo, pepř, sůl, kmín, sladkou papriku a vypracujte těsto.
Nakonec do těsta nastrouhejte uzenou parenici a ještě lehce propracujte. Z hotového těsta vyválejte plát a vykrajujte z něj kolečka. Plech si vymažte sádlem a vykrájená kolečka na něj hezky jedno vedle druhého vyskládejte.
Pečte v troubě při 200 °C přibližně 25–30 minut, pozor na připálení. Přejeme vám dobrou chuť.
Zelňáky mám mockrát ráda, ale s parenicou sem je ještě nedělala. Zkusím to příště, díky za tip!