I jaro dokáže překvapit tropickými teplotami. Osvěžte se proto svěžím salátem s italskou sušenou šunkou.
Suroviny:
5 chřestových výhonků
1 limeta
5 jahod
100 g sušené šunky pršut
2 hrsti čerstvého polníčku nebo čerstvých špenátových listů
3 lžíce jablečného octa
1 lžíce medu
1 lžíce balsamica
sůl, pepř
2 lžíce olivového oleje
Postup:
Nejprve si připravte zálivku na salát. Vymačkejte šťávu z poloviny limetky a smíchejte ji s jablečným octem, medem, balsamikem a přidejte sůl a pepř.
Do kastrolu si nalijte zhruba jeden a půl litru vody a přiveďte ji k varu. Lehce osolte, a jakmile začne voda vřít, vložte do ní očištěný chřest. Seřízněte konce a škrabkou oloupejte kůrku.
Vařte přibližně pět minut. Na pánvi si rozpalte olej a chřest restujte tak dlouho, dokud nebude tak akorát na skus.
Na talíř rozprostřete polníček nebo špenát, nakrájené jahody a natrhanou šunku. Nakonec přidejte nakrájený chřest a salát lehce zalijte zálivkou.
Tip pro lepší chuť
Zeleninu můžete obměňovat dle chuti. Hodí se do něj také olivy, kapary nebo například i hroznové víno či granátové jablko.