Suroviny:
500 g listového těsta
1 vejce
Na náplň:
100 g slaniny
50 g másla
1 malá cibule
1/2–1 svazek zeleného chřestu
sůl a čerstvě mletý pepř
350 ml smetany ke šlehání
3 vejce
špetka muškátového oříšku
150 g sýra
2 jarní cibulky
Postup:
Troubu zahřejeme na 220 °C. Těstem vyložíme koláčovou formu o průměru 25 cm. Dáme na 10 minut do mrazáku. Těsto po dně propichujeme vidličkou, aby se nenafukovalo, zakryjeme alobalem a zatěžkáme suchými luštěninami. Pečeme 12 minut.
Sejmeme zátěž i alobal, korpus potřeme vejcem prošlehaným s vodou a pečeme 3 minuty. Necháme vychladnout na mřížce.
V pánvičce opečeme slaninu a odložíme. Cibuli opékáme dosklovita. Přidáme chřest bez konců nakrájený na cca 5cm špalíky, vrátíme do pánve slaninu, přilijeme polovinu smetany, přiklopíme a cca 3 minuty dusíme.
Chřest by neměl změknout úplně, protože se ještě dopeče v troubě. Odstavíme a necháme vychladnout. V misce prošleháme vejce se zbylou smetanou, 1/2 lžičky soli a muškátovým oříškem.
Korpus posypeme sýrem a jarními cibulkami, rovnoměrně pokryjeme chřestovou směsí a zalijeme ochucenými vejci tak, aby náplň nedosahovala až k okraji těsta – potřebuje rezervu, protože náplň při pečení zvětší objem.
Opepříme a pečeme asi 25–35 minut.
TIP: Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne.