Suroviny:
1 svazek chřestu
2 vejce
½ hrnku parmazánu
1 hrnek strouhanky
½ hrnku hladké mouky
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
Na dip:
1 hrst kopru
kelímek zakysané smetany
šťáva z ½ citronu
sůl
pepř
Postup:
Chřestové výhonky povařte asi 3 minuty ve vroucí vodě. Mezitím si připravte tři misky. Do jedné nasypte mouku, osolte a opepřete. Do druhé rozklepněte vajíčko a prošlehejte vidličkou.
Ve třetí misce smíchejte strouhanku s najemno nastrouhaným parmazánem. Uvařený chřest vyjměte z vody a osušte papírovými utěrkami. Poté ho obalte nejprve v mouce, dále ve vajíčku a nakonec ve strouhance se sýrem.
Dávejte pozor, aby byla pokrytá celá délka chřestu. Obalené kousky poklaďte na plech vyložený pečicím papírem a zakápněte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte zhruba 20 minut dozlatova.
Zatímco se chřest peče, připravte si dip. V míse smíchejte zakysanou smetanu s nadrobno nasekaným koprem, zakápněte citronovou šťávou a osolte a opepřete podle chuti. Chřest jezte ještě teplý a namáčejte ho do koprového dipu.
Tip!
Pokud seženete japonskou panko strouhanku, použijte ji. Nenasákne tolik oleje a jídlo je pak výrazně křupavější!