Jste-li příznivci krémových polévek, pak určitě vyzkoušejte tu jemně máslovou s chřestem.
Suroviny:
500 g zeleného či bílého chřestu
60 g másla
1 šalotka
1 l zeleninového vývaru
200 ml smetany
3 žloutky
sůl, bílý pepř
špetka muškátového oříšku
Postup:
Chřest omyjte, odkrojte konce a oloupejte škrabkou. Poté chřest nakrájejte na větší kusy.
Nyní si v hrnci rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět na kostičky nakrájenou šalotku. Zalijte ji vývarem.
Přidejte chřest a vařte pět minut. Rozmixujte polévku dohladka. V misce smíchejte žloutky se smetanou a vše vlijte do polévky.
Osolte, opepřete a přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
Něco navíc
Polévku dozdobíme kousky uvařeného chřestu nebo čerstvými bylinkami.