Velmi lahodná jarní polévka chutná skvěle i s opečenou bagetou. Můžete ji dozdobit i lžící zakysané smetany, různými semínky apod.
Potřebujete:
✿ 1 svazek chřestu
✿ 2 šalotky
✿ 50 g másla
✿ 2 lžíce hladké mouky
✿ 1,5 l vývaru
✿ 1 bramboru
✿ 2 stroužky česneku
✿ 100 ml smetany
✿ sůl, pepř
1. Z chřestu odkrojte spodky a stonek oloupejte škrabkou (zelený stačí jen ve spodní části). Šalotky nakrájejte, zpěňte v hrnci na másle, zaprašte moukou a umíchejte jíšku. Zalijte ji vývarem a rozšlehejte dohladka.
2. Do hrnce vložte chřest, celé stroužky česneku a pokrájenou oloupanou bramboru. Vařte asi 30 minut. Po 10 minutách varu pár kousků chřestu vyjměte, odkrojte jim špičky a ty dejte stranou.
3. Vlijte smetanu a vše rozmixujte na krém. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené špičkami chřestu, případně bylinkami.