Studená polévka z červené řepy je nedílnou letní součástí polské kuchyně, ale pochutnávají si na ní i v Litvě nebo Bulharsku.
Potřebujete:
2 bulvy červené řepy, 1 salátovou okurku, 1 svazek ředkviček, 2 kyselé okurky, 500 g bílého jogurtu, 4 vejce, nálev z kyselých okurek, citronovou šťávu, 1 lžíce cukru krupice, sůl, mletý pepř, pažitku, kopr
Postup:
Červenou řepu uvařte doměkka, vychlaďte ji a oloupejte. Vejce uvařte natvrdo a nechte je také vychladnout.
Vychladlou řepu nastrouhejte najemno. Salátovou okurku oloupejte, ředkvičky omyjte a společně s kyselými okurkami vše nastrouhejte nahrubo. Pažitku a kopr omyjte, osušte a nakrájejte a všechny ingredience smíchejte.
Velký bílý jogurt rozřeďte asi 100 ml studené vody a přilijte k zelenině. Směs ochuťte utřeným česnekem, cukrem, solí a pepřem.
Polévku trochu okyselte nálevem z okurek a citronovou šťávou a nakonec vsypejte sekaný kopr a pažitku a dejte chladit. Podávejte obložené krájenými vejci, případně s tmavým chlebem.