Možná si vzpomenete na dietu 5:2, jejímž pravidlem je jíst pět dnů v týdnu normálně a dva dny dodržovat přísný jídelníček s velmi omezeným přísunem kalorií. Nová dieta 5:5:5 vychází právě z ní. Vymyslela ji specialistka na výživu Angela Dowdenová.
Radí jíst každý den pět 80gramových porcí ovoce či zeleniny zelené barvy, ta je totiž bohatší na vlákninu a neobsahuje cukry.
Dodržováním těchto pravidel se dají zhubnout dvě kila za dva týdny, což je optimální způsob hubnutí a nehrozí při něm prakticky žádný jojo efekt.
Povoleny jogurty i maso
Zajímá vás, jak jídelníček této diety vypadá? K snídani si dejte třeba 80 g jahod nebo borůvek a k tomu 150 g bílého nízkotučného jogurtu.
Na oběd si připravte lososa na páře s grilovanou zeleninou a k večeři si naservírujte libové jehněčí se zeleninou a kuskusem. K dopolední a odpolední svačině si vezměte kus ovoce nebo hrst ořechů a rozinek.
Povolené jsou i další potraviny, třeba nízkotučné mléčné výrobky, rýže, luštěniny, olivový olej a podobně.
Jíst často, ale méně
Proč to zabírá? Malé porce jídla častěji zajistí rovnoměrné a efektivnější trávení a zrychlí metabolismus. Při pravidelném jídelníčku navíc nemá tělo tendenci ukládat zásoby (tuky) na horší časy.