Strava s vyšším obsahem vlákniny je objemnější a vyžaduje delší a vydatnější žvýkání, což prospívá především lidem trpícím obezitou.
Když jíte pomalu, důkladně žvýkáte a nehltáte, sníte menší množství jídla, přijmete tak menší energetickou hodnotu a pocit sytosti se dostaví dříve.
Uleví od zácpy
Přiměřené množství vlákniny ve stravě má významnou úlohu v prevenci zácpy. Nadměrné množství vlákniny škodlivé není, může na sebe ale vázat některé vitaminy a minerální látky, zejména pak vápník a železo.
Zároveň může snižovat účinnost léků, proto se doporučuje vlákninu a léky konzumovat s dostatečným časovým odstupem.
Kde se vyskytuje?
Vyskytuje se v naprosté většině potravin rostlinného původu. Za významný zdroj jsou označovány obiloviny, klíčky, luštěniny, zelenina, ovoce a brambory.
Stejně tak výrobky z nich – mouka, kroupy, vločky, chléb, pečivo, ovocné, zeleninové a luštěninové produkty. S vlákninou zvanou pektin se lze setkat v různém ovoci a zelenině. Nejvíc jí obsahují vybrané druhy ovoce – hrozny, angrešt, rybíz a další bobuloviny.
Chybí nám
Ve své potravě máme celkově vlákniny nedostatek. Je to dáno zejména stravovacími návyky a celkovou nechutí k některým druhům potravin, jako jsou například luštěniny.