Suroviny na 8 porcí:
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
80 g cukr
1 vanilkový cukr
¼ l mléka
2 žloutky
120 g másla citronová kůra
sůl
tuk
Na makovou náplň:
100 g mletého máku
¼ l mléka
hnědý rum
skořice
1 vanilkový cukr
moučkový cukr
Na tvarohovou náplň:
1 kostka tvarohu
1 vejce
citronová kůra
1 vanilkový cukr
moučkový cukr
vanilkový pudink
Postup:
Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme teplým mlékem a necháme vykynout kvásek.
Potom do mouky přidáme vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, žloutky a rozpuštěné máslo a vypracujeme měkké těsto, které necháme asi půl hodiny kynout. Po vykynutí těsto rozdělíme na 4 díly a každý z těchto dílů na 8 kousků.
Každý kousek těsta rozmačkáme na placičku, doprostřed dáme náplň, zabalíme a upravíme do tvaru buchtičky. Klademe vedle sebe do vymaštěného pekáče a každou buchtu potřeme po straně i shora rozpuštěným máslem. Střídáme každou řadu buchet s jinou náplní.
Buchty necháme v pekáči ještě trochu nakynout a pak pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Před dopečením ještě jednou potřeme povrch buchet máslem. Hotové vyklopíme nebo necháme v pekáči a pocukrujeme.
.