Celer je levná, v kuchyni občas zanedbávaná surovina. V této polévce hraje hlavní roli. Můžete do ní přidat i čerstvý fenykl, bude pak mnohem aromatičtější. Místo toustů přidejte na kousky nakrájenou opečenou slaninu.
Ingredience: 4 porce
● 1 velká hlávka celeru
● 2 brambory
● 1 svazek jarních cibulek
● 1 lžička drceného kmínu
● 1 l zeleninového vývaru
● sůl
● pepř
● 1 lžíce másla
● 100 ml smetany
● opečené tousty
Postup:
Jarní cibulky nakrájejte na kolečka, zelené části nechte stranou. Celer a brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm bílé části cibulek. Po chvíli přisypte kmín, promíchejte a nechte rozvonět.
Přidejte nakrájené brambory, celer, tymián, vše dobře promíchejte a zalejte vývarem. Polévku přiveďte k varu a vařte, dokud není zelenina měkká.
Poté ji tyčovým mixérem rozmixujte na hladký krém. Podle chuti ji osolte a opepřete. Rozdělte na talíře a na každou porci přilejte trochu smetany a dozdobte opečeným toustem a nakrájenou natí cibulek.
Příprava: 50 min
Cena za 1 porci: 25 Kč