Salát Caprese (čtěte kapréze) je oblíbeným večerním jídlem všech obyvatel Středozemí.
Suroviny:
300 g mozzarelly
3 velká šťavnatá rajčata
3 hrsti bazalky
5 lžic olivového oleje
1 lžíce kešu oříšků
3 lžíce nastrouhaného parmazánu nebo sýru grana padano
sůl, pepř
balzamikový ocet
1 stroužek česneku
Postup:
Do mixéru umístěte 2 hrsti bazalky, 4 lžíce olivového oleje, kešu oříšky, nastrouhaný parmazán, česnek, sůl a pepř. Rozmixujte a pesto je hotové.
Rajčata omyjte a nakrájejte na silnější plátky. Stejně tak učiňte i s mozzarellou. Na talíř vyskládejte vždy kolečko mozzarelly a kolečko rajčátka. Obojí střídejte do té doby, dokud nezaplníte celý talíř.
Rajčata s mozzarellou pokapejte ještě trochou olivového oleje, natrhejte na ně bazalku a nakonec zakápněte trochou balzamikového octa. Salát servírujte s pestem a čerstvým pečivem.
Tip pro lepší chuť
S mozzarellou a rajčaty se bude skvěle vyjímat také pesto z medvědího česneku. To si připravíte stejně jako bazalkové pesto.