Na trubičky:
225 g hladké mouky
1 lžíce krupicového cukru
30 g másla
1 vejce
125 ml bílého vína
olej na smažení
2 lžíce nasekaných pistácií
Na náplň:
400 g ricotty
250 g mascarpone
160 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
kůra z jednoho bio citronu
60 ml limoncella
Postup:
Mouku, cukr a máslo mixujte v robotu, až vznikne drobenka. Přidejte žloutek a víno a zpracujte na těsto. Rozdělte na 4 díly. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte při pokojové teplotě 15 minut odpočinout.
Do rendlíku dejte asi do poloviny olej a rozehřejte ho na 180 °C. Postupně rozválejte vždy čtvrtku těsta na dvoumilimetrový plát a vykrojte z něj obdélníky 8 x 10 cm.
Zarolujte je kolem kovových trubiček na kremrole. Šev potřete bílkem a slepte ho. Opatrně spusťte do oleje a smažte 1–2 minuty dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách a po zhruba 2 minutách stáhněte z trubiček a nechte zchladnout.
Prošlehejte všechny přísady na náplň. Dejte do zdobicího sáčku s rovnou špičkou a cannoli naplňte. Konce obalte v pistáciích a před podáváním pocukrujte.
Cannoli pocházejí z oblasti Palerma. Připravují se ve všech sicilských rodinách a každá tvrdí, že vlastní ten nejoriginálnější a pravý recept. Limoncello je likér vyrobený z citronů, a tak náplni dodá svěží nádech.