Na zahrádce nebo v přírodě si heřmánek můžete splést s rmenem římským. Heřmánek spolehlivě poznáte tak, že utrhnete jeho květ a ten rozdělíte na poloviny. Jestliže bude dutý, je to heřmánek, pokud ne, jedná se o rmen.
Sušte opatrně! Bylinku můžete sbírat od května až do září. Heřmánek by neměl být odkvetlý, jeho květy by měly být spíše na začátku rozkvětu. Pozor si dejte také na správné sušení.
Heřmánek je totiž nutné sušit ve stínu a při teplotě maximálně 40 °C, aby si zachoval všechny léčivé látky.
Jak připravit čaj? Jestliže si chcete připravit čaj, nasypte 1 čajovou lžičku sušených heřmánkových květů do hrnku a tu zalijte 0,25 l vroucí vody. Čaj nechte 15 minut vylouhovat, a pak ho sceďte. Denně byste měli vypít 3 šálky.
Pije se po jídle a pokaždé by se měl připravit čerstvý. Navíc je k vnitřnímu i zevnímu použití. Působí protizánětlivě a dezinfekčně.