Většina lidí zná bylinky především jako pomocníky při vaření. Jejich vůně a chuť pomáhají vylepšovat mnoho jídel. Nejlepší jsou bylinky čerstvé, mnohé z nich však dostaneme pouze v sušené formě. Jaké jsou nejčastější bylinky na vaření a k čemu se hodí?
Bazalka
Tuhle bylinku můžete mít v kuchyni čerstvou téměř po celý rok. Zkuste ji na těstoviny nebo si vytvořte bazalkové pesto.
Petržel
Kdo by neznal tuto bylinku, typickou pro českou kuchyni. Její žvýkání osvěžuje dech a kromě polévek ji můžete použít i jako ozdobu salátů či k pokrmům z ryb. Obsahuje vitaminy B, C, a E.
Rozmarýn
Je výborným pomocníkem při grilování, použití najde i u příloh, jako jsou brambory. Zlepšuje zažívání a nádherně voní.
Oregano
Typická středomořská bylinka. Málokdo ví, že v Čechách se už vyskytuje spoustu let, známe ho totiž pod názvem dobromysl. Zkuste ho na grilovaných masech nebo na domácí pizze.
Tymián
Hodí se k tmavým masům či rybám. Je také dobrý k ochucení brambor pečených v troubě. Najdeme ho i ve variantě citronového tymiánu.