Nasbírejte si dostatek bylinek, abyste v zimních měsících mohli účinně bojovat proti nejrůznějším neduhům a bacilům.
Z bylinek můžete připravit nejen čaje, ale už nyní si přichystat bylinné sirupy, které vám pomohou zvýšit vaši imunitu či efektivně léčit zimní virózy.
Bylinkové sirupy jsou koncentrované, je v nich velké množství bylinné složky, která následně pomáhá léčit a předcházet některým onemocněním. Dodají vám vitalitu, energii a jejich výroba je velmi snadná.
Mátový sirup
Na výrobu sirupu budete potřebovat 4 hrnečky čerstvé máty, můžete použít i více. Platí čím více je bylinky, tím více koncentrovaný pak sirup je. Dále cukr a vodu. Na litr vody budete potřebovat zhruba 0,6 kg cukru a šťávu z jednoho citronu.
Bylinky omyjte a dejte do mixéru, kde je nasekáte. Lépe se pak z nich uvolní šťáva a potřebné látky. Následně tuto směs dejte do hrnce s vodou, cukrem a šťávou z citronu. Nechte pět minut vařit a následně odstavte.
Takto můžete vařit několikrát až sirup bude mít hustou konzistenci. Následně přeceďte přes plátýnko a nalijte do malých lahviček, které pevně uzavřete. Je dobrý na trávení, v případě křečí v břiše nebo při bolesti hlavy.
Meduňkový sirup
Postup při výrobě meduňkového sirupu je stejný jako v případě mátového sirupu. Meduňkový sirup je výborným pomocníkem na nespavost a jako dochucovadlo ho můžete použít do čaje s citronem.
Mateřídouškový sirup
Na mateřídouškový sirup budete potřebovat zavařovací sklenici, cukr a mateřídoušku. Zavařovací sklenici pečlivě vymyjte a skládejte vždy jednu vrstvu omyté mateřídoušky a jednu vrstvu cukru.
Jakmile budete mít sklenici po okraj naplněnou, poslední vrstva by měla být cukr, dejte ji na tři týdny odpočinout. Po uplynutí této doby nalijte do směsi 200 ml vody a dejte do hrnce vařit. Poté nechte zchladnout a přeceďte přes plátýnko.
Následně může nalít do malých lahviček. Mateřídouškový sirup by se měl užívat jednou denně při nachlazení.
Šalvějový sirup
Na tento sirup budete potřebovat přibližně 350 g šalvěje, 1 litr vody a 1 kilo cukru. Šalvěj nasekejte na menší kousky a vložte ji do hrnce s vodou, nechte povařit. Poté celou směs nechte odstát zhruba jeden den. Následně přelijte přes sítko a přidejte cukr.
Povařte a přijdete opět citron, který působí jako konzervant. Používejte v případě chrapotu či zahlenění jednu čajovou lžičku třikrát denně.