Hovězí po burgundsku je klasika všech klasik. Ve vašem repertoáru rozhodně nesmí chybět.
Příprava: 2 hod 30 minut
Náročnost: ***
Cena za porci: 55 Kč
Suroviny na 4 porce
– 700 g hovězí špičky
– 120 g slaniny
– 370 ml červeného vína
– 120 g malých žampionů
– 230 ml hovězího vývaru
– ½ mrkve
– ½ cibule
– 2 stroužky prolisovaného česneku
– 10 malých cibulek
– rajský protlak
– hladká mouka
– bobkový list
– 2 větvičky čerstvého tymiánu
– máslo
– olivový olej
– sůl, pepř
Postup
1. Na oleji orestujte maso a dejte do kastrolu. Nakrájenou cibuli a mrkev orestujte na másle a přidejte k masu. Osolte, opepřete a zaprašte moukou.
2. Přilijte vývar a víno a zahřívejte. Přidejte protlak, česnek, tymián a bobkový list. Krátce povařte. Pak dejte kastrol do trouby a pečte asi 130 minut při 190 ºC.
3. Slaninu, žampiony a malé cibulky opečte a přidejte k masu.