Známý kuchař Jiří Babica nedá dopustit na bujon z oháňky. Je to prý zaručený lék na novoroční kocovinu a bonusem je i jeho výtečná chuť.
Suroviny: 1 kg hovězí oháňky, 100 g másla, 1,5 l vody, ¼ celeru, 3 mrkve, 1 kedlubna, hrst petrželové nati, 2 bobkové listy, 3 jalovce, 6 kuliček pepře, sůl, 250 ml portského vína, 4 žloutky
Postup: Oháňku nasekáme na menší kousky, orestujeme ji na másle ze všech stran a pak ji přendáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pozvolna ji přivedeme k varu.
Na mírném ohni vaříme zhruba hodinu. Přidáme očištěný na malé měsíčky nakrájený celer, oloupanou mrkev vcelku, na čtvrtky nakrájenou oloupanou kedlubnu, petrželovou nať, bobkové listy, jalovec, kuličky pepře a osolíme podle chuti.
Vaříme na velmi mírném ohni další 2 hodiny. Polévku přecedíme, vývar smícháme s portským vínem a krátce znovu povaříme. n Maso obereme od kostí a přidáváme ho přímo do talířů. Zalijeme ho vroucím vývarem a přidáme čerstvý žloutek. Dozdobíme.