Střevní mikroflóra a její bakterie ochraňují zdraví organismu v mnoha ohledech. Co můžete pro spokojenost vašich střev každý den udělat?
Tenké střevo zajišťuje trávení potravy, vstřebávání živin a posun potravy. Tlusté střevo zbavuje tělo veškerých jedovatých a odpadních látek.
Kromě toho má na starosti vstřebávání vody a minerálních látek, bakteriální rozklad a takzvanou peristaltiku, tedy pohyb svaloviny, která posouvá zbytky potravin. Střeva tak hrají významnou roli při fungování imunitního systému. Jak podpoříte jejich správnou činnost?
Důkladně žvýkejte
Díky správnému žvýkání tělo absorbuje více živin z jídla, což ukazují mnohé výzkumy. Proto každé sousto zkuste přežvýkat alespoň 10krát, to pomůže i proti nadýmání.
Střídejte druhy ovoce
Obměňování druhů ovoce či zeleniny v jídelníčku je jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit rozmanitost střevních mikrobů. V podstatě každý druh ovoce či zeleniny má v sobě jedinečnou směs chemikálií, které vyživují mikroby ve vašem střevě. Ostatně pestrá a vyvážená strava je důležitá pro zdaví celého organismu.
Dostatečně pijte
Příjem tekutin je důležitý i pro správnou funkci zažívání. Denně vypijte přibližně 300 ml vody na každých 10 kilogramů vaší hmotnosti. To se lehko řekne, ale hůře udělá. Mějte proto vždy po ruce lahev vody.
S alkoholem opatrně
Alkohol ničí prospěšné střevní mikroby a může narušovat mikrobiální rovnováhu. Navíc zvyšuje střevní propustnost, což umožňuje cizím látkám i nedostatečně strávené potravě procházet střevní stěnou a vyvolat imunitní reakci, která může vést k zánětům.
Věnujte pozornost dýchání
Psychický stres může způsobit i stres ve střevech, což často vede k nadýmání. Když se budete cítit ve stresu, vyzkoušejte následující techniku.
Nadechněte se nosem po dobu čtyř sekund, čtyři sekundy vydržte, poté čtyři sekundy vydechujte, další čtyři držte dech. Opakujte 10krát.