Vláčný a hutný kakaový koláč s třešněmi se báječně hodí k odpolednímu šálku kávy.
Suroviny – 2 hrnky polohrubé mouky – 200 g másla – 80 ml mléka – 3 lžíce oleje – 5 lžic kakaa – 1 hrnek krupicového cukru – 1/2 balení vanilkového cukru – 1/2 balení prášku do pečiva – 4 vejce – 400 g třešní – moučkový cukr na posypání – pečicí papír
Postup
1. Rozpustěné máslo smíchejte s olejem, mlékem, cukrem a kakaem a pak vše ručním šlehačem krátce prošlehejte.
2. Přimíchejte mouku s práškem do pečiva, žloutky, vanilkový cukr a pořádně promíchejte. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte sníh z bílků a asi 200 gramů vypeckovaných pokrájených třešní.
3. Vyšší plech vyložte pečičím papírem a naplňte těstem. Pečte při 180 °C asi 40 minut.
4. Koláč podávejte pocukrovaný a ozdobený třešněmi.