Zavařené oloupané broskve v zimě krásně využijete na koláče, řezy a další moučníky. Dají se použít i do ovocných knedlíků.
Potřebujete:
✿ 2 kg tvrdých broskví
✿ 40 g kyseliny citronové
✿ 1 velkou lžíci cukru krystal do každé sklenice
✿ 1 badyán (do každé sklenice)
✿ 2 l vody
1. Broskve dejte na chvilku do mísy s vařící vodou a pak je rychle zchlaďte pod vodu studenou, aby šly oloupat. Co nepůjde oloupat, ořízněte. Pak broskve vypeckujte a nakrájejte na menší kusy.
2. Broskve naskládejte do umytých a osušených sklenic, nejlépe o objemu 750 ml. Do každé sklenice nasypejte cukr a přidejte badyán.
Nalijte do hrnce 2 l vody, přidejte kyselinu citronovou, převařte ji a zalijte broskve ve sklenicích a zavíčkujte.
3. Do vyššího hrnce nalijte vodu, a když se začne vařit, naskládejte připravené sklenice, které nechte přikryté sterilizovat 15 minut. Pak je postavte dnem nahoru, nechte vystydnout, otočte zpět a uložte na tmavé místo.
Hele, to vypadá dobře ten recept na kompot. Domyšlenej ten nápad s badyánem. Dám to určo do vánoc na stůl.
Přidání badyánu do broskvového kompotu je velmi originální nápad, který obohatí zimní večery. Těším se, až ho vyzkouším.
Broskvový kompot miluju a tento recept vypadá super jednoduše. Super tip s badyánem, to jsem ještě nezkoušela.
Už se nemůžu dočkat, až vyzkouším tento recept na broskvový kompot. Miluju zavařování a tahle novinka s badyánem bude jistě skvělá!
Konečně jsem našla recept, který je jednoduchý a broskve vypadají tak lákavě. Určitě vyzkouším dát do kompotu i badyán, musí to přidat na chuti.