Suroviny:
Na těsto:
170 g hladké mouky
25 g moučkového cukru
100 g vychlazeného másla
špetka soli
50 ml ledové vody
Na náplň:
3 broskve
1 lžíce cukru
½ lžičky skořice
2 lžíce strouhanky
špetka drceného hřebíčku
1 bílek
Postup:
V míse promíchejte mouku s moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte na kostky nakrájené vychlazené máslo a špičkami prstů vypracujte drobenku. Do ní přidejte ledovou vodu a vypracujte těsto.
Postupujte co nejrychleji, jinak by těsto mohlo zřídnout. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně hodinu odpočinout v lednici.
Když je dostatečně vychlazené, rozválejte ho na tenký plát, vytvarujte kruh o průměru asi 35 cm a ten vložte do formy vyložené pečicím papírem.
Broskve omyjte, vypeckujte a nakrájejte na klínky. Na připravené těsto nasypejte strouhanku, navrch vyskládejte nakrájené broskve a okraje těsta přehněte přes ovoce.
Pomocí mašlovačky potřete kraje těsta bílkem a celý povrch koláče posypejte směsí cukru, skořice a hřebíčku. Pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 200 °C. Galetku podávejte ještě vlahou s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Tip!
Povrch galetky můžete před pečením posypat plátky mandlí.