Do závinu můžete přidat nakrájenou slaninu, šunku i houby. Místo ricotty lze použít tvaroh i Lučinu.
Ingredience: na 2 záviny
● 300 g listového těsta
● 1 větší brokolice
● 500 g ricotty
● 1 vejce
● 1 lžíce škrobu
● 4 jarní cibulky
● 1 vejce na potření
● lněné semínko na posypání
● sůl
● pepř
Postup:
Brokolici rozeberte na růžičky a vařte je v osolené vodě 10 min. Poté slejte a nechte okapat. V míse promíchejte ricottu s vejcem a škrobem. Směs osolte, opepřete a vmíchejte najemno nakrájené cibulky a brokolici. Růžičky můžete trochu rozmačkat vidličkou.
Vše promíchejte. Těsto rozdělte na 2 díly a každý vyválejte do tvaru obdélníku. Na každý naneste polovinu náplně tak, aby okraje zůstaly volné. Poté opatrně zaviňte. Těsto na okraji pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila.
Záviny přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypte semínky a propíchejte na několika místech vidličkou. Záviny pečte 25 minut v troubě předehřáté na 185 °C.
Příprava: 60 min
Cena za 1 závin: 60 Kč