Mezi pilíře britské kuchyně patří především smažená ryba s hranolkami nebo masový pastýřský koláč. Byla by ovšem škoda nepřipomenout i další skvělé recepty!
Mezi ně patří třeba Battenbergův dort, který se v Anglii těší velké popularitě. Vznikl na počest svatby princezny Viktorie a od té doby je velmi populární.
Suroviny:
175 g másla
175 g hladké mouky
150 g cukru
3 vejce
70 g mletých mandlí
2 lžičky kypřicího prášku
vanilkový extrakt
mandlový extrakt
červené potravinářské barvivo
Na dokončení:
100 g meruňkové marmelády
250 g marcipánu
1 lžíce kukuřičného škrobu
Krok za krokem:
1. Čtvercový hluboký pekáč vymažte máslem, uprostřed vytvořte pomocí složeného alobalu dělicí příčku a každou část formy včetně okrajů vyložte pečicím papírem. Díky tomu se těsto nepřipeče a bude se vám s ním lépe pracovat.
2. Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do nadýchaného světlého krému. Poté postupně zašlehejte vejce a přidejte několik kapek vanilkového a mandlového extraktu. Přisypejte také prosátou mouku a jemně namleté mandle. Vše šlehejte, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek.
3. Polovinu těsta nalijte do jedné části formy. Do druhé poloviny těsta přidejte červené potravinářské barvivo a dobře promíchejte. Poté ho nalijte do druhé části formy.
Povrch uhlaďte stěrkou a formu vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodiny, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá.
4. Upečený korpus nechte asi 5 minut odpočinout a pak ho překlopte na mřížce a nechte vychladnout. Jakmile bude studený, seřízněte ho na dva stejně velké kvádry a každý z nich rozdělte na dvě poloviny.
Meruňkovou marmeládu zahřejte v rendlíku a propasírujte ji přes jemné sítko. Poté s její pomocí spojte kusy korpusu k sobě.
5. Dezert by měl na řezu tvořit šachovnici. Pracovní plochu poprašte kukuřičným škrobem a z marcipánu vyválejte velký obdélník. Korpus namažte ze tří stran marmeládou a obalte ho v marcipánu.
6. Zarovnejte okraje a dejte dort alespoň na pět hodin do lednice. Nejlépe však uděláte, když ho necháte chladit přes noc. Na krájení použijte ostrý nůž, který jste namočila do horké vody a otřela ubrouskem.
Jahodový pohár se sněhovými pusinkami
Pohár Eton Mess patří v Anglii mezi nejoblíbenější dezerty. Studenti prestižní školy Eton kdysi přinesli na piknik jahodový dort s pusinkami, a když jim ho rozsedl labrador, rozmáčknutý ho rozdělili do skleniček, a dezert byl na světě.
Suroviny:
500 g čerstvých jahod
500 g smetany ke šlehání
Na pusinky:
2 bílky
120 g cukru krupice
špetka soli
Jak na to?
Nejprve začněte přípravou pusinek. Bílky vložte do mísy, přidejte špetku soli a šlehejte na nižší otáčky. Když se vytvoří bílá pěna, začněte po částech zašlehávat cukr.
Pak zvyšte otáčky na maximum a šlehejte několik minut, až je sníh hezky lesklý a cukr co nejvíce rozpuštěný.
Sníh přendejte do sáčku se zdobicí trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte pusinky. Plech vložte do trouby předehřáté na 100 °C a pečte 60–90 minut podle velikosti pusinek.
Během pečení troubu několikrát otevřete, aby odešla přebytečná vlhkost. Nakonec troubu vypněte a pusinky nechte v troubě vychladnout.
Smetanu vyšlehejte dotuha, jahody omyjte a nakrájejte na menší kousky. Do připravených misek postupně vrstvěte nalámané pusinky, šlehačku a kousky jahod.
Uau, to vypadá super komplikovane, ale urcite stoji za to to zkusit. Hlavne ta část s marmeladou me fakt zaujala 😍
To je zajímavé, nikdy jsem o tomto dortu neslyšela. Možná by to mohlo být dobré ke čtení s dobrým šálkem čaje.
Už dlouho hledam něco nového na vyzkoušení a tenhle recept se zdá byt presně to, co hledam. Jen doufam, že mi to půjde jak má.
No ty suroviny vypadaj jako docela vyzva. Ale vazne bych si na tenhle dort trfla, vypada dobre 😊