Suroviny:
200 g uzené makrely
200 g rýže
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
100 g mraženého hrášku
4 vejce
2 bobkové listy
2 lžičky kari
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
čerstvý koriandr
sůl
pepř
Postup:
Uzenou makrelu vložte do hrnce a zalijte ji hrnkem vody. Přidejte bobkové listy a asi 5 minut ji povařte. Poté ji z vody vyjměte, odstraňte z ní kůži a zbavte ji kostí. Dlouhozrnnou rýži uvařte podle návodu na obalu.
Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a krátce na něm orestujte nakrájenou jarní cibulku a plátky česneku. Přidejte kari koření a ještě asi minutu zahřívejte, aby se rozvonělo.
Následně do pánve přidejte mražený hrášek, uvařenou rýži a citronovou šťávu. Vše krátce zahřejte, osolte a opepřete a promíchejte s makrelou, kterou jste si natrhala na menší kousky.
Vejce vložte do vroucí vody a vařte je asi 7 minut. Pokud chcete mít žloutek zcela uvařený, prodlužte dobu vaření o 3 minuty. Rýži rozdělte do talířů, posypejte nasekaným koriandrem a ozdobte vejcem nakrájeným na čtvrtiny.
Tip!
Do tohoto pokrmu se skvěle hodí také uzená treska.
Zajímavé spojení chutí, kari s uzenou makrelou jsem zatím nezkoušela, ale vypadá to zajímavě. Navíc hrášek dodá pěknou barevnost.
Perfektní recept na rychlou večeři, ingredience jsou jednoduché a dostupné. Kari dodá jídlu krásnou vůni a k makrele se bude určitě skvěle hodit.
Mňam, to zní fakt dobře! Makrela je super a s kari kořením to musí být bomba. Ráda to zkusím o víkendu.