Suroviny:
200 g uzené makrely
200 g rýže
2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
100 g mraženého hrášku
4 vejce
2 bobkové listy
2 lžičky kari
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
čerstvý koriandr
sůl
pepř
Postup:
Uzenou makrelu vložte do hrnce a zalijte ji hrnkem vody. Přidejte bobkové listy a asi 5 minut ji povařte. Poté ji z vody vyjměte, odstraňte z ní kůži a zbavte ji kostí. Dlouhozrnnou rýži uvařte podle návodu na obalu.
Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a krátce na něm orestujte nakrájenou jarní cibulku a plátky česneku. Přidejte kari koření a ještě asi minutu zahřívejte, aby se rozvonělo.
Následně do pánve přidejte mražený hrášek, uvařenou rýži a citronovou šťávu. Vše krátce zahřejte, osolte a opepřete a promíchejte s makrelou, kterou jste si natrhala na menší kousky.
Vejce vložte do vroucí vody a vařte je asi 7 minut. Pokud chcete mít žloutek zcela uvařený, prodlužte dobu vaření o 3 minuty. Rýži rozdělte do talířů, posypejte nasekaným koriandrem a ozdobte vejcem nakrájeným na čtvrtiny.
Tip!
Do tohoto pokrmu se skvěle hodí také uzená treska.
Hele to vypadá fakt lákavě! Škoda že makrelu nejím, ale třeba by šla nahradit něčím jiným. Jinak super nápad!
Zajímavé spojení chutí, kari s uzenou makrelou jsem zatím nezkoušela, ale vypadá to zajímavě. Navíc hrášek dodá pěknou barevnost.
Perfektní recept na rychlou večeři, ingredience jsou jednoduché a dostupné. Kari dodá jídlu krásnou vůni a k makrele se bude určitě skvěle hodit.
Mňam, to zní fakt dobře! Makrela je super a s kari kořením to musí být bomba. Ráda to zkusím o víkendu.