Oblíbené ochucovadlo je známý pomocník při nejrůznějších zdravotních potížích. Málo se ale ví, že dokáže bránit tělu ukládat tukové zásoby na zimu. Nechybí v žádné domácnosti.
Čaj z fenyklu je zaručeným pomocníkem proti bolestem žaludku a špatnému trávení obecně. Fenykl obsahuje velké množství betakarotenu, B komplexu, vitamínu C a E. Z minerálních látek je zdrojem draslíku, sodíku, vápníku, železa, hořčíku a síry. Kromě toho obsahuje i vzácné aminokyseliny a vlákninu.
Odvádí z těla tuky
Odstraňuje zácpu, uvolňuje křeče žaludku a léčí překyselený žaludek, působí proti ztrátě chuti k jídlu a má močopudný a detoxikační účinek. Je součástí diet, protože na sebe váže tuky, je proto jejich úspěšný spalovač, a tělo navíc zbavuje jedů.
Zmírňuje zánětlivé procesy v organismu. Fenyklové odvary léčí syndrom unavených očí. Pozitivně ovlivňuje také dýchací systém, lze jej využít při nachlazení a jako prostředek ke zlepšení vykašlávání. Hubí též blechy a vši a je účinný proti svrabu.
Fenykl v kuchyni
Zelenobílé listy fenyklu se používají při přípravě zeleninového salátu, stonek fenyklu se po vyříznutí středu běžně naplňuje pomazánkou se sýrem a následně se zapéká. Jako zeleninu vnímali fenykl i mniši, kteří žvýkáním semen odháněli vlčí hlad.
Semena fenyklu jsou oblíbeným kořením, které lze přidat do polévky, omáčky, rybích jídel, ale i do sladkých jídel, jako jsou perníky, dezerty a koláče. Čajem nic nezkazíte Fenyklový čaj nemůže ohrozit zdraví nikoho. Právě naopak;
je vhodný při nejrůznějších potížích, zejména při nadýmání a plynatosti. Tento teplý nápoj znásobuje účinek fenchonu obsaženého ve fenyklu, který podporuje vylučování trávicích enzymů a zlepšuje pohyblivost střev.
.