Suroviny:
1 balení listového těsta
3 brambory vařené ve slupce
1 cibule
50 g vepřových škvarků nasekaných na kousky
100 g tvrdého sýra
olej
mouka na vál
1 vejce na potření, majoránka
Postup:
• Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky, (pokud máte naťovou, nakrájejte i nať).
• Těsto rozdělte na poloviny a každou rozválejte na pomoučeném vále na plát asi 3 mm tenký. Pláty trošku potřete olejem. Doprostřed nasypte podélně do pruhu polovinu nastrouhaných brambor, osolte, posypte škvarky a majoránkou.
• Přidejte cibuli a na ni nasypte postrouhaný sýr. Oba pláty zaviňte, přendejte na plech vyložený pečicím papírem, na několika místech propíchněte vidličkou a potřete vejcem rozkvedlaným se lžičkou studené vody.
• Plech vložte do trouby vyhřáté na 200 °C, po pěti minutách teplotu snižte na 180 °C a záviny upečte dozlatova.
Závin můžete podávat teplý i studený a místo škvarků můžete přidat třeba najemno nakrájená rajčata nebo papriky a majoránku vyměnit za provensálské koření.